Το έργο μου

Αναγκαίος ο συμψηφισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΠΥ προς τους ιατρούς με τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΦΚΑ

Ημερομηνία: 2/8/2017 2:00 πμ - 2:30 πμ

Αναγκαίος ο συμψηφισμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΠΥ προς τους ιατρούς με τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΦΚΑ

Στην ανάγκη συμψηφισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς με τις ασφαλιστικές τους εισφορές στον ΕΦΚΑ αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης,  με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό, Οικονομικών κ.  Ευκλείδη Τσακαλώτο και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Έφη Αχτσιόγλου.  

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. λειτούργησε ως ο αποκλειστικός φορέας περίθαλψης και ταυτόχρονα ανέλαβε και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές όλων των ταμείων προς τους ιατρούς. Σύμφωνα με καταγγελία του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, μέχρι σήμερα, κατά χρονικά διαστήματα, χωρίς να υπάρχουν τακτικές ημερομηνίες, και, κυρίως,  αυθαίρετα και μονομερώς, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εξοφλούσε τμήμα των οφειλών του προς τους ιατρούς επιβάλλοντας, μάλιστα, ένα γενναίο «κούρεμα» των οφειλών αυτών πριν καταβληθούν στους δικαιούχους ιατρούς.

 

Με την δημοσίευση της υπ΄ αριθ. 2/48342/ΔΠΓΚ Υπουργικής Απόφασης του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη «Τροποποίηση της αριθμ. 2/57103/ΔΠΓΚ/ 23.6.2016 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών “Εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων” (Β΄ 1932)» (ΦΕΚ Β’ 2195/27-06-2017), μεταφέρθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.), δηλαδή πάλι πίσω στα ταμεία.

 

… Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ως οργανισμός δεν έχει καμία υποχρέωση εξόφλησης την οποία πλέον αναλαμβάνει ο Ε.Φ.Κ.Α.. Έτσι, εξυπηρετείται η μνημονιακή δέσμευση της πλήρους εξόφλησης έως τις 30-06-2017 και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. εμφανίζεται λογιστικά   καθαρός, αφού τις οφειλές χρεώνεται πλέον ο Ε.Φ.Κ.Α. μέσω των επιμέρους ταμείων.

 

Όμως, οι ιατροί εξακολουθούν να περιμένουν την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς αυτούς για τις υπηρεσίες και την εργασία που έχουν ήδη προσφέρει, ενώ, παράλληλα, προσπαθούν να είναι συνεπείς στις δικές τους υποχρεώσεις (φορολογία, ασφάλιση, clawback-rebate για τους εργαστηριακούς) προς στην Πολιτεία.

 

Η πρόταση για συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που επιβαρύνουν πλέον τον Ε.Φ.Κ.Α., με τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν στον Ε.Φ.Κ.Α., είναι λογική και άμεσα εφαρμόσιμη, ενώ, ταυτόχρονα, προσφέρει μια ουσιαστική λύση στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων προς τους ιατρούς. Πρόκειται για μια υλοποιήσιμη και ρεαλιστική λύση που αναγνωρίζει την δυσχερή οικονομική κατάσταση και σέβεται την επαγγελματική αξιοπρέπεια και το λειτούργημα που προσφέρουν οι ιατροί».

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

«1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε άμεσα για να δοθεί λύση στο πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων προς τους ιατρούς;  

2. Προτίθεστε να δεχθείτε την πρόταση για συμψηφισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, που επιβαρύνουν πλέον τον Ε.Φ.Κ.Α., με τις ασφαλιστικές εισφορές που είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν οι ιατροί στον Ε.Φ.Κ.Α.;

»


Print
Δημοσίευση: Αυγ 2, 2017,
Ετικέτες:

«Μάρτιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2425262728291
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset