Το έργο μου

“Παιδιά ενός κατώτερου Θεού” … οι ασθενείς με νόσο Crohn

Ημερομηνία: 4/8/2017 1:00 πμ - 1:30 πμ

“Παιδιά ενός κατώτερου Θεού” … οι ασθενείς με νόσο Crohn

Στην κοινωνική αναλγησία της Κυβέρνησης προς τους ασθενείς με νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα αναφέρεται ο Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ - Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης,  με κοινοβουλευτική του παρέμβαση προς τους Υπουργούς Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Έφη Αχτσιόγλου.

 

Στην Ερώτηση επισημαίνεται ότι: «Την κοινωνική αναλγησία της δείχνει για άλλη μια φορά η Κυβέρνηση. Θύελλα αντιδράσεων, απόγνωση και πολλά ερωτηματικά προκαλεί η αντιμετώπιση των ασθενών που πάσχουν από τη Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα. Σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο, οι ασθενείς αυτοί θεωρούνται και ΑμεΑ με ποσοστά αναπηρίας άνω του 80%. Η πρόθεση του Υπουργείου, να τροποποιήσει αυτά τα ποσοστά σε απίστευτα χαμηλά επίπεδα από 10 έως 30% ή 50% δημιουργεί σοβαρά προβλήματα, αφού πλέον οι ασθενείς αυτοί θα θεωρούνται ότι δεν έχουν αναπηρία και θα έχουν όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις που αυτό συνεπάγεται.

 

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας, οι προσπάθειες που καταβάλλει για να συμμετάσχει ενεργά, ως εκπρόσωπος των ατόμων με Ιδιοπαθή Φλεγμονώδη Νόσο του Εντέρου (ΙΦΝΕ) στην Ειδική Επιστημονική Επιτροπή (ΕΕΕ) του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης με σκοπό την αναθεώρηση του Ενιαίου Πίνακα Προσδιορισμού Ποσοστών Αναπηρίας (ΕΠΠΠΑ) δεν έχουν γίνει δεκτές, ενώ καταγγέλλει ότι δεν προσκλήθηκε ποτέ να θέσει τις απόψεις του για τα ποσοστά αναπηρίας των εν λόγω ασθενών.

 

Ουσιαστικά, οι ασθενείς αυτοί χάνουν τον χαρακτηρισμό τους ως ΑμεΑ, με αποτέλεσμα να παύουν της ειδικής μεταχείρισης που χαίρουν τα ΑμεΑ από την πολιτεία σε διάφορους τομείς, όπως η πρόσβαση σε προγράμματα εργασίας για ΑμεΑ, σε προκηρύξεις θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σε ειδικές εκπτώσεις στις ΔΕΚΟ, σε επιδόματα πρόνοιας, κλπ. Επίσης, όλοι οι ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε κάποια χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης μερικής ή ολικής τμήματος του λεπτού ή του παχέως εντέρου αντιμετωπίζονται ως άτομα που έχουν κάνει μία απλή επέμβαση με ελάχιστες επιπτώσεις στον οργανισμό τους.

 

Οι ασθενείς που πάσχουν από τη νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα έχουν ίσα δικαιώματα και πρέπει να αντιμετωπίζονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Έχουν δικαίωμα στην πρόσβαση, στη συμμετοχή, στην επιδίωξη ενός αξιοπρεπούς τρόπου ζωής. Η πολιτεία οφείλει να τους αντιμετωπίσει με ευαισθησία, με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει τα ΑμεΑ.

 

Οι ασθενείς αυτοί δεν είναι «… παιδιά ενός κατώτερου Θεού», είναι συνάνθρωποι μας που χρήζουν ιδιαίτερης και ισότιμης μεταχείρισης από την πολιτεία. Τα ΑμεΑ δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως «αδύναμοι ασθενείς», αλλά ως ισότιμα, ενεργά και δημιουργικά μέλη της κοινωνίας μας, που τα εντάσσει ισότιμα σε κάθε πτυχή της.

 

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση, τίθενται τα ακόλουθα ερωτήματα:

 

«1. Ποια η πρόθεση του Υπουργείου για την τροποποίηση των ποσοστών αναπηρίας των ασθενών που πάσχουν από τη νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα;

2. Ποιος ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης για την ουσιαστική στήριξη των ασθενών αυτών και την εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης;».

 

Print
Δημοσίευση: Αυγ 4, 2017,
Ετικέτες:

«Μάρτιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
2425262728291
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
303112345

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset