Το έργο μου

Σταϊκούρας – Αυγενάκης και 45 Βουλευτές της ΝΔ ρωτούν: «Εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσίας του Δημοσίου»

Ημερομηνία: 28/2/2016 12:00 πμ

Σταϊκούρας – Αυγενάκης και 45 Βουλευτές της ΝΔ ρωτούν:  «Εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσίας του Δημοσίου»

Παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών

Στην πορεία των αποκρατικοποιήσεων και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αναφέρονται ο αν. Γραμματέας ΠΕ της ΝΔ και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και 46 ακόμη Βουλευτές της ΝΔ με κοινοβουλευτική τους παρέμβαση, προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο

 

Στην ερώτηση επισημαίνεται «Οι αποκρατικοποιήσεις, όπως έχει πολλές φορές αποδειχθεί, μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να συμβάλουν στην εισαγωγή τεχνογνωσίας, στον εκσυγχρονισμό και στην αύξηση της αποτελεσματικότητας των επιχειρήσεων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας. Παράλληλα, μπορούν να έχουν και ταμειακά οφέλη, συντελώντας στον περιορισμό των δανειακών αναγκών του Δημοσίου και, τελικά, στη μείωση του δημοσίου χρέους.

 

Σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο (Ν. 4336/2015, ΦΕΚ Α’ 94, 14.08.2015), και αναφορικά με το σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. … Ενώ, όπως αποτυπώνεται και στην Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016, η Κυβέρνηση, σε αντίθεση με ό,τι επί χρόνια υποστήριζε, αναφέρεται στα «πολλαπλά οφέλη» των αποκρατικοποιήσεων για την Ελληνική οικονομία, με πρώτο μάλιστα στην καταγραφή, «την άμεση μείωση του δημοσίου χρέους» (σελ. 141). Ενώ σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, προβλέπεται, μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2016, να δημιουργηθεί ένα νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

 

Δυστυχώς, όμως, τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, παρά τις όποιες προσπάθειες του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), είναι πενιχρά. Η Κυβέρνηση, και σε αυτό το πεδίο, είναι «εγκλωβισμένη» ανάμεσα στις ιδεοληψίες της, στις αντιφάσεις της και στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που η ίδια προκάλεσε».

 

Επίσης, τονίζεται ότι «Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015 υστέρησαν τόσο έναντι του 2014 όσο και έναντι των αρχικών αλλά και των μεταγενέστερων, δυσμενέστερων, εκτιμήσεων για το 2015. Από τα ανωτέρω, είναι προφανές ότι η Κυβερνητική αμφισημία, αβελτηρία και πολυγλωσσία επί του θέματος έχουν επηρεάσει αρνητικά την πορεία των αποκρατικοποιήσεων.

 

Παράλληλα, παρά τη σαφήνεια των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, τόσο στο 3ο Μνημόνιο όσο και στον Προϋπολογισμό του 2016, εγείρονται ερωτήματα από τις συνεχείς, δημόσιες αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις Υπουργών της Κυβέρνησης με το ΤΑΙΠΕΔ, από εμπόδια που θέτουν και αντιφατικές δηλώσεις που κάνουν Υπουργοί της Κυβέρνησης αλλά και από δημόσιες τοποθετήσεις διοικήσεων εταιρειών οι οποίες βαίνουν προς ιδιωτικοποίηση».

Με την κοινοβουλευτική παρέμβαση τίθενται τα εξής ερωτήματα: 

«1. Γιατί δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις το 2015, όπως αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016; 

2. Σε ποιά κατάσταση και φάση υλοποίησης βρίσκονται οι ακόλουθοι διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, άρα σύμφωνα με την Κυβέρνηση, ήταν σε εξέλιξη: πώληση ποσοστών των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, της ΔΕΣΦΑ ΑΕ, του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, της ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ, του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης της Ομάδας τουριστικών λιμένων Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας και Πόρου, καθώς και των Μαρίνων Χίου και Πύλου, αξιοποίηση έκτασης στη Σαμπάριζα Ερμιόνης, του ακινήτου Castelo Bibelli στην Κέρκυρα, ολυμπιακών ακινήτων στο Γουδί και στο Μαρκόπουλο Αττικής, ακινήτων στην Πλάκα Αθήνας, 14 ακινήτων ανά την επικράτεια, κατάλληλων για τη δημιουργία μικρών ξενοδοχειακών μονάδων, ακινήτων σε πόλεις του εξωτερικού και ανά την επικράτεια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δημοπρασιών.

3. Ειδικά στην περίπτωση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ποιά είναι η θέση της Κυβέρνησης όσον αφορά την ανειλημμένη δέσμευσή της για την επέκταση της σύμβασης παραχώρησης και την περαιτέρω ιδιωτικοποίησή του;

4. Ειδικά στην περίπτωση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, ποιός είναι τελικά ο σχεδιασμός της Κυβέρνησης; Είναι στον «αέρα» η αναφορά του Προϋπολογισμού 2016 ότι «τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ δεν περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό έτους 2016, λόγω της επικείμενης αποκρατικοποίησής της»; Αν η εταιρεία δεν ιδιωτικοποιείται, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίστηκε ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων, πόσο επηρεάζεται η διαμόρφωση του ισοζυγίου των ΔΕΚΟ και συνεπακόλουθα το ισοζύγιο Γενικής Κυβέρνησης και οι εκτιμήσεις του Προϋπολογισμού το 2016;  

5. Εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος επίτευξης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ το 2017; Ποιός είναι ο ακριβής σχεδιασμός της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο έτος; Από που θα προκύψουν αυτά τα έσοδα;

6. Ποιά είναι η πρόταση της Κυβέρνησης για το νέο ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας; Ποιά περιουσιακά στοιχεία προτείνει η Κυβέρνηση να ενταχθούν στο νέο ταμείο;». 

 

Την ερώτηση συνυπογράφουν οι Βουλευτές κ.κ.  

 

Οι Επερωτώντες Βουλευτές

Χρήστος Σταϊκούρας

Χρίστος Δήμας

Κωστής Χατζηδάκης

Όλγα Κεφαλογιάννη

Κωνσταντίνος Αχ. Καραμανλής

Θεοδώρα (Ντόρα) Μπακογιάννη

Ιωάννης Βρούτσης

Δημήτριος Σταμάτης

Νίκη Κεραμέως

Απόστολος Βεσυρόπουλος

Βασίλειος Κικίλιας

Έλενα Ράπτη

Κωνσταντίνος Βλάσης

Κωνσταντίνος Καραγκούνης

Ελευθέριος Αυγενάκης

Μαρία Αντωνίου

Κωνσταντίνος Σκρέκας

Χρήστος Κέλλας

Σοφία Βούλτεψη

Ιωάννης Αντωνιάδης

Ιωάννης Κεφαλογιάννης

Χρήστος Μπουκώρος

Άννα Καραμανλή

Μάξιμος Χαρακόπουλος

Συμεών (Σίμος) Κεδίκογλου

Νικόλαος Παναγιωτόπουλος

Αθανάσιος Δαβάκης

Ευάγγελος Μπασιάκος

Γεώργιος Γεωργαντάς

Αθανάσιος Μπούρας

Στέργιος Γιαννάκης

Φωτεινή Αραμπατζή

Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου

Κωνσταντίνος Τσιάρας

Γεώργιος Κουμουτσάκος

Σταύρος Καλαφάτης

Θεόδωρος Καραόγλου

Γεώργιος Κασαπίδης

Σάββας Αναστασιάδης

Χαράλαμπος Αθανασίου

Αικατερίνη Σιδηροπούλου – Παπακώστα

Δημήτριος Κυριαζίδης

Βασίλειος Γιόγακας

Παναγιώτης (Νότης) Μηταράκης

Ιωάννης Τραγάκης

Βασίλειος Οικονόμου

Εμμανουήλ Κόνσολας

 

Print
Δημοσίευση: Μαρ 22, 2016,
Κατηγορίες: Δελτία Τύπου,

«Ιούλιος 2020»
ΔευΤριΤετΠεμΠαρΣαβΚυρ
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
3456789

Αρχείο

Νέα Δημοκρατία Βουλή των Ελλήνων European Parliament Drive Safe Crete European Parliament Ίδρυμα Καραμανλής
Background Color:
 
Background Pattern:
                               
Reset